menstruációs bugyi - http://merina.hu/

Tartalomhoz ugrás

menstruációs bugyi

Menstruációs bugyi
Általános útmutató

a menstruációs bugyikról

kosár

Az általam készített menstruációs bugyik

A méretezésemnek semmi köze a bolti méretekhez!

A táblázatban szereplő csípő méret, inkább egy hagyományos bugyi derékrésze lemérve a testen.

Jó alternatíva lehet lovagláshoz, kerékpározáshoz, egyéb  sporthoz, ill, akik nem szeretik a betét esetleges csúszkálását a fehérneműben.
Úgy gondolom, hogy nem kell nagyis bugyit hordani menzesz idején, ezért készítettem ezt a kecses, nőies fazont, ami pont olyan védelmet nyújt, mint a betéteim.

Leírása:
A derékrészen és a combnál puha, de tartós fehérnemű gumit használok.
A bugyi anyaga minden esetben jó minőségű ÖKO-TEX STANDARD 100 minősítéssel rendelkező pamutjersey kelme 5-9 % elasztán tartalommal, mely biztosítja a rugalmasságot.

A belső, test felöli anyaga a már nálam megszokott ÖKO-TEX STANDARD 100 minősítésű, de kicsit erősebb, strapabíróbb pamutjersey, ugyanaz, mint a betéteknél.

Minden bugyi tartalmaz az üleprésznél vízzáró réteget a vérzés fokának megfelelő hosszban.

Erős combúaknak is kényelmes viselet.. A csípőnél a fehérnemű szélessége kb. 6 cm.

Az üleprész általában szélesebb, mint egy azonos hosszúságú betétnél (kivétel az erős vérzés esetén).
Muszáj szélesebbre készíteni, mert lehet kicsit begyűrődik, de valaminek el kell szívnia a nedvességet. Ezt egy 4-5 cm-es ülepszélességgel nem lehet elérni.

A nedvszívó és vízzáró réteg hosszúsága a  nedvszívás erősségének függvényében változik. Lehet kicsit hosszabb a megszokottnál, de itt nincs lehetőség előre-hátra huzigálni  a betétet, és a tesztek alapján a feltüntetett méretek elég ideálisnak tűnnek.

Ami más: nagyon erős vérzés esetén előfordulhat, hogy a gumi is véres lesz, de tovább nem megy, mert a combnál körben varrt gumi ezt megakadályozza.

Mindenképpen azt javasolom viselésnél, hogy a combközött a gumis rész a combbal párhuzamosan "törjön meg" lefelé, ne tuszkoljuk be vízszintesen a bugyi teljes ülepszélességét a két lábunk közé. ezzel mondhatni lezárjuk a vér útját.

Természetesen csodák most sincsenek, időközönként, a vérzés erősségének függvényében ezt is cserélni kell, hisz ebben sincs zselésítő anyag, mint a bolti betétekben.

A bugyi fajtái:


1. Tisztasági bugyi - jelölés: T
Elsősorban nagyon kis vérzésre, intimkehely mellé, egészségügyi folyás, pecsételő vérzés esetén,  ill. a várható menstruáció előtt és az utolsó szakaszban ajánlatos használni.

2. Gyenge vérzésre - jelölés: 1
Kisebb pecsételő vérzésnél, kehely mellé biztonsági kiegészítésnek (akár egész nap használható), egészségügyi folyásnál.

3. Közepes vérzés esetén - gyenge inkontinenciánál - jelölés: 2
Normális vérzésnél tökéletes megoldás órákon keresztül, ill. kisebb vérzésnél akár egész nap.

4. Erős vérzés - jelölés: 3
Elsősorban a vastagsága (0,5 cm ) miatt éjszakai betétnek ajánlom.

menstruációs bugyi mérettáblázat árakkal

A mosható menstruációs bugyi tisztítása

  • Használat után mielőbb mossuk át alaposan az üleprészt hideg vízzel (a meleg vízben beleég a vér) enyhe nyomkodással, míg a víz színtelen nem lesz. Így az anyagrétegek mélyéről is kijön a szennyeződés. Az órákig tartó hidegvizes áztatás megkönnyíti a tisztítását.
  • Második lépésként a marhaepe szappannal (pl. DM sajátmárkás - kb.270 Ft.), vagy mosószappannal kicsit dörzsöljük be kézzel, majd öblítsük ki és ismételjük meg a szappanozást. Utána én beszórom kicsit natriumperkarbonáttal (folttisztító só) és ismét átdörzsölöm kézzel, mint a koszos zoknikat. Ezután úgy vizesen, szappanosan a folttisztító sóval együtt és hagyom állni a gépi mosásig, mely max. 40 fokos lehet.
  • Az egész folyamat kb.2 perc.
  • Kerüljük a körömkefe és egyéb súrolók használatát, mert csak az anyagot roncsolja, jobban nem tisztít.
  • Vasalni nem szabad!
  • Szárítógép kerülendő!!!, vagy hamarabb tönkre megy a PUL réteg és a fehérnemű gumírozása.


Vissza a tartalomhoz