(function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = 'https://connect.facebook.net/hu_HU/sdk/xfbml.customerchat.js'; fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs); }(document, 'script', 'facebook-jssdk'));

ÖKO, GOTS jelentése - http://merina.hu/

Tartalomhoz ugrás

ÖKO, GOTS jelentése

Mit jelent?
ÖKO-TEX 100 STANDARD ÉS GOTS
kosár
A STANDARD 100 by OEKO-TEX®

megkülönböztető jelölés az elmúlt több mint két évtized alatt a textil termékek világszerte legismertebb környezetvédelmi tanúsító védjegyévé vált, amelynek magas piaci értéke versenyelőnyt biztosít. Az OEKO-TEX® védjegy a végfelhasználók számára azt jelzi, hogy a termék ártalmas anyagokat nem tartalmaz, ezért biztonságos és bőrbarát, így a védjegy a döntéshozatal fontos eszköze lehet textiltermékek vásárlásakor.
A védjegy létrejöttét a vásárló igény minél magasabb színvonalú kielégítése indokolta. A textil lánc, amely a textil termék gyártási folyamatát és értékesítését foglalja magában, globális és igen összetett folyamatok eredményeként állít elő terméket. A különböző szabályozások miatt ez humánökológiai kockázatot jelenthet. Az OEKO-TEX® követelményrendszer az első, amely tudományos alapokon nyugvó, egységes összehasonlítási lehetőséget ad a textil-és ruhaipar részére, és amely a textil lánc valamennyi fázisára kiterjed, vizsgálva a termékben előforduló, lehetséges veszélyes anyagokat. Az ilyen megkülönböztető jellel ellátott termék a káros (rákkeltő, allergiát okozó stb.) anyagok szempontjából szigorúan tesztelt.
A szigorú követelményrendszert az 1992-ben létrehozott az OEKO-TEX® Szervezet (International Association for Research and Testing in the Field of Ecology) határozza meg.
A GOTS

mozaikszó a “Global Organic Textile Standard” kifejezésből származik. 2006-ban létrejött nemzetközi szabvány. A szabvány a fonalakra, szövetekre és ruhákra vonatkoznak elsősorban, valamint kiterjednek valamennyi természetes rosttermék előállítására, feldolgozására, gyártására, címkézésére, csomagolására és forgalmazására is.
Amikor ilyen emblémával vagy minősítéssel ellátott termékkel találkozol, akkor tudnod kell, hogy a termék...
…az ökológiai, természetes textilgyártás legszigorúbb és egyben legrangosabb nemzetközi szabályrendszerének felel meg.
…előállítása során használt alapanyagok, mint a gyapot vagy a gyapjú teljes mértékben organikus, a gyapotnövény termesztése és a birka tartása is a legnagyobb körültekintéssel történik.
…garantáltan organikus anyagokból készült
…előállítása során fontos szempont az energiacsökkentés és a vízhasználat rendszeres felülvizsgálata
…előállítása során keletkezett szennyvizet is kezelik, tisztítják.
…mindenféle káros anyagoktól, vegyszerektől mentes
antiallergén
…az előállítás és termelés során az alkalmazottak felnőttek és megfelelő körülmények között dolgoznak.
…teljes előállítási folyamata a fair trade és a környezettudatosság jegyében történik
környezetkímélő, ökoszisztémát nem károsító
Amit még érdemes tudnod:
Az “organic” GOTS címkével ellátott textilterméknek legalább 95%-ban minősített biopamutot kell tartalmaznia, amennyiben a “made with organic” címkével találkozol, úgy a terméknek legalább 70% -ban tartalmaz biopamutot.
A maradék is csak minősített organikus nyersanyagokból, vagy újrahasznosított műszálból lehet. Ilyen például az újrahasznosított poliészter, a poliamid, a polipropilén vagy a poliuretán.
Az organikus pamutot nem keverhetik a közönséges pamuttal, vagy bármilyen más genetikailag módosított gyapotfonállal!
Vissza a tartalomhoz